Gljivice kože i noktiju stopala

Gljivice ili male gljive ne postoje na koži stopala. Postoje oboljenja kože  i noktiju stopala uzrokovana gljivama.

 

 

Razlikujemo gljivična oboljenja kože stopala i gljivična oboljenja noktiju stopala.
gljivice_001.jpg

 

rezerviraj_termin_ikona.jpg


Put zaraze kod čovjeka ide iz tri pravca :

 

 - sa čovjeka na čovjeka 

 - sa životinje na čovjeka

 - sa zemlje na čovjeka

 

 

Gljivice kože stopala dolaze u nekoliko oblika koji ovise o intenzitetu :


1. Lagani oblik : lagano suha i ljuskava koža te malo crvenila


2. Akutno  upaljeni oblik : vidljivo oštećen gornji sloj  kože , ljuske , kraste , jaki svrbež


3. Kronično upaljeni oblik: izražena hyperkratoza , vrlo izraženo crvenilo sa pukotinama kože


4. Maceracija: kod prekomjernog znojenja , vidljive mekane ragade - između nožnih  prstiju

 

Oblici 1 i 4  se mogu uspješno riješiti tretmanima kod stručnog pedikera. Forme 2 i 3 se rješavaju pedikerskim tretmanom uz obaveznu suradnju sa liječnikom.


Kod  gljivice na koži stopala tretman se odvija  na način da se koža koja je zahvaćena tretira mehanički , dakle odstranjuje se ,  a nakon toga slijede tretmani specijalnim kremama sa antimikotičkim djelovanjem.


Gljivica nokta , u većini slučajeva nastaje prelaskom uzročnika sa kože na nokat. Nalazimo je kod 50 % populacije starije od 60 godina. Češća je kod muškaraca nego kod žena. Vrlo često do nje dolazi zbog ignoriranja navedenog problema uslijed nemara , neznanja i srama od reakcije okoline.


Tretiranje gljivice nokta  se provodi u suradnji sa liječnikom dermatologom  koji obavezno propisuje terapiju. Pedikerski tretman se sastoji od odstranjivanja bolesnog dijela  ploče nokta, te vanjskog tretiranja ugroženog područja. Danas se takav nokat tretira specijalnim gelovima sa antimikotikom kojim se odstranjeni nokat istovremeno liječi  i nadograđuje tako da  za cijelo vrijeme terapije klijent ima cijeli nokat čime se zadovoljava estetske kriterije, a i rješava se problem neugode.

 

NAPOMENA


Važno je znati  da se gljivice  nalaze  svuda gdje se zadržavaju ljudi, prije svega, tamo gdje se hoda bosim nogama. Vrlo često ih nalazimo u svlačionicama, tuševima sportskih dvorana, na bazenima i saunama ali također  u tepisima i  tapisonima .  Tako i hotelske sobe često mogu   biti izvor  zaraze .

Ako se jedan član obitelji žali na gljivice, moguća je infekcija i u kući. Prenositi se mogu  hodanjem bosim nogama, ali i papučama i ručnicima koje koristi više osoba.  Gljivica se rado naseljava u obući , posebno obući lošije kvalitete . To nam je važno jer pri tretmanu gljivice stopala moramo skrenuti pažnju i na  saniranje i obuće.

Gljivice mogu podnijeti duge vremenske periode u oljuštenoj koži, što nam je važno za  higijenu prostora  u kojem vršimo tretmane.

 

<< Povratak